Bivša policistka krivde ne priznava!

Marjani Van sodijo zaradi krive izpovedbe v kazenskem postopku, kjer ji grozi do pet let zapora

Ker nekdanja policistka Policijske uprave Maribor, sicer diplomirana varstvoslovka, 36-letna Marjana Van iz Podgradja pri Ljutomeru, na predobravnalnem naroku ni priznala krivde za očitano kaznivo dejanje krive izpovedbe v kazenskem postopku, sodniku okrožnega sodišča v Murski Soboti, Stanislavu Jugu ni ostalo drugo, kot da razpiše glavno obravnavo. Vanovi, ki je lani prejela izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi na PU Maribor, tožilka Specializiranega državnega tožilstva Lucija Helbl, očita storitev kaznivega dejanja krive izpovedbe v kazenskem postopku, za kar je v 3. odstavku 284. člena KZ-1 RS zagroženo do pet let zapora. Zadeva se nanaša na njeno domnevno krivo pričanje v kazenski zadevi zoper sosedo, katero je ovadil drugi sosed, in sicer na Okrajnem sodišču v Lendavi. Tožilka je že uvodoma povedala, da bo v primeru priznanja krivde za obtoženo predlagala polletno zaporno kazen pogojno na dve leti. Kljub predlagani mili sankciji, ki v nobenem primeru ob priznanju ne bi smela biti višja, Marjana Van krivde ni priznala.

Zato sodniku Jugu ni ostalo drugo, kot da razpiše glavno obravnavo na kateri bo kot sodnik posameznik opravil dokazni postopek in ocenil ali obtožba drži vodo. Zaradi tega bo potrebno izvesti kar nekaj dokazov, ki jih je predlagalo tožilstvo, na samem predobravnalnem naroku pa je tudi zagovornik obtožene, odvetnik Dejan Bačič, predlagal kar nekaj novih dokazov. Predvsem naj sodišče pridobi zapisnik „spornega“ sojenja na lendavskem sodišču, kjer naj bi obtožena izrekla krivo izpovedbo. Ob tem naj sodišče od Specializiranega državnega tožilstva ter s Policijske postaje Maribor I ter Policijske uprave pridobi podatke o tem, koliko kazenskih ovadb je bilo vloženih zoper njegovo varovanko, prav tako koliko policijskih zaznamkov je bilo spisanih zoper njo. Vse ovadbe in obtožbe, katerih je kot je dejal odvetnik Bačič veliko, naj bi vložil njen sosed Darko Bukovec. Ker tožilka ni nasprotovala novim dokazom, jih je sodnik Jug sprejel in jih bodo na glavni obravnavi, ki bo 20. januarja, izvedli.

Sicer pa, obtožena Marjana Van, mati triletnega in štirimesečnega otroka, je zelo dobro znana širši slovenski javnosti, še posebej po dogajanju v resničnostnem šovu Kmetija išče lastnika, ko so se tudi mnogi policijski kolegi sramovali ob njenem početju. Seveda naj bi se njene nečednosti nadaljevale tudi pozneje, še zlasti predlani in v lanskem letu, ko naj bi zlorabila položaj policistke, predvsem izmišljevala prometne prekrške državljanov in jih sankcionirala, zaradi česar so jo najprej suspendirali nato pa z njo prekinili sodelovanje. Ker na Slovenski policiji velja ničelna toleranca do goljufivih sodelavcev, ki naj bi jih povzročila, so na mariborski policijski upravi hitro izvedli hitri postopek in ji izrekli izredno odpoved delovnega razmerja. Policijsko uniformo je slekla, a menda s pritožbami in tožbami skuša priti nazaj v službo. Takoj po odpovedi delovnega razmerja na PU Maribor, si je Vanova poiskala službo v sosednji Avstriji. Od lanskega septembra pa je na porodniškem dopustu in pogosto obiskuje različna sodišča po severovzhodu države…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: