Ali bo potrebna evakuacija ljudi?

V Mariboru našli 250-kilogramsko bombo iz druge svetovne vojne, ki bi lahko ogrozila večji del desnega brega reke Drave

Včeraj, na toplo in sončno soboto, ko smo v nočnem času prestopili na zimski čas, so mnogi Mariborčani bili zelo zaskrbljeni. Že v dopoldanskem času so namreč na gradbišču ob Evroparku, in v neposredni bližini UKC Maribor, našli neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne. Prve informacije iz štajerske prestolnice so bile šokantne, a se je pozneje izpostavilo, da vse skupaj le ni tako hudo. Kot so po pregledu celotnega območja in bombe same so predstavniki civilne zaščite zatrdili, da eksplozivna naprava ni nevarna, zato da ni razlogov za preplah. Kljub temu so pristojne službe celotno območje zavarovale, glede načina onesposobitve bombe pa se bodo odločile v ponedeljek. „Takoj ko smo bili obveščeni o najdbi, smo aktivirali vse ustrezne službe. Strokovnjaki državne enote za neeksplodirana ubojna sredstva so takoj odšli na teren, kjer so izdelali podrobnejšo identifikacijo najdenega neeksplodiranega ubojnega sredstva. Znano je, da gre za 250 kilogramov težko ameriško letalsko bombo z dvema mehanskima vžigalnikoma,“ je že v soboto popoldne v izjavi za medije povedala vodja mariborske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Ivanka Grilanc.

Vodja občinske službe za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje Matej Zupanič je pojasnil, da preučujejo več scenarijev glede načina odstranitve (uničenja) bombe. Vse pristojne službe bodo v ponedeljek zbrali na skupnem sestanku in dorekli nadaljnje korake. Kot zaenkrat kaže, bodo bombo onesposobili na mestu najdbe, zato bo najverjetneje treba izprazniti okolico. Zaenkrat še ni znano v kakšnem obsegu. Kot je poudarila Grilančeva, strokovnjaki bodo dorekli možnosti, upoštevaje vse varnostne ukrepe, da bo to izvedeno varno kot že v primerih v preteklosti. Dodala je, kako pri uničevanju bombe pričakuje podobno akcijo, kot je bila ob najdbi bombe poleti 2017 v Vurberku. Tako naj bi morali evakuirati ljudi v krogu najmanj 300 metrkov. To bi bila velika evakuacija, kajti v neposredni bližini najdbe se nahajata največje mariborsko nakupovalno središče Evropark in Univerzitetni klinični center Maribor, ki sta čez vikend še delala nemoteno. Ali ju bo v času onesposobitve bombe treba izprazniti, še ni znano, vsekakor pa do tega ne bo prišlo pred ponedeljkovim sestankom. Na gradbišču, kjer so našli bombo, sicer gradi zasebni investitor trgovski center Lidl, nahaja pa se v neposredni bližini nekdanjih zaporov. Zapori so bili tam že v času Avstro-Ogrske.

V preteklih letih so na širšem območju v bližini Drave in Europarka našli že več neeksplodiranih zavezniških bomb, saj je bil Maribor v 2. svetovni vojni eno najbolj bombadiranih mest na območju nekdanje Jugoslavije. „Samo 14. oktobra 1944 je na mesto in okolico padlo 560 bomb, ki so ubile 76 ljudi,“ je spomnila tiskovna predstavnica mariborske občine Lidija Ferk.

Fotografiji: arhiv MO Maribor

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: