Skip to content

Nepozabno doživetjo za slovenske vojake in pevce iz Pomurja

Vokalni kvintet Aeternum v počastitev Dneva samostojnosti in enotnosti zapel slovenskim vojakom na Kosovu

Velika večina Slovenk in Slovencev božične in novoletne praznike obeležuje v družbi svojih najdražjih, a so tudi takšni, ki jim to ni omogočeno. Tako nekateri morajo biti na svojem delovnem mestu v domačem okolju, še huje pa je za tiste, ki so daleč od doma in svojih najdražjih. Med slednje sodi tudi 250 vojakinj, vojakov in častnikov Slovenske vojske, ki svojo prisotnostjo skrbijo za mir v okviru Slovenskega kontingenta 40 KFOR, v Peći na Kosovem. Jedro sil 40. slovenskega kontingenta predstavljajo pripadniki iz 72. brigade. In da bi jim vsaj malo pričarali doamče ognjišče, domači jezik in sploh domačnost s sončne strani Alp, je vodstvo Slovenske vojske, za svoje pripadnike v okviru NATO misije na Kosovu, v okviru praznovanja Dneva samostojnosti in enotnosti, pripravilo posebej koncert vokalnega kvinteta Aeternum iz Pomurja.

Na koncertu, ki je potekal v vojaški bazi Villaggio Italia, v Peći na Kosovem, je v izbranih melodijah odličnih glasbenikov s skrajnjega severovzhoda države, prisluhnilo skoraj 200 pripadnikov Slovenske vojske ter drugih povabljenih vojaških in civilnih gostov. Bil je to nepozaben dogodek za vse Slovenke in Slovence, ki se začasno nahajajo na Kosovem, a tudi pevcem (Tomaž Gregorec – tenor, Blaž Černela – tenor, Mitja Horvat – tenor, Andrej Tibaut – bariton in Danijel Berden – bas), ki so se navdušeni in polni vtisov vrnili v domovino. Kot pravi Andrej Tibaut, je vsa organizacija njihovega gostovanja bila na vrhuncu. Od letalskega prevoza z vojaškim letalom z vojaškega dela letališča Brnik, do varnostnih ukrepov, varovanja, prevozov in namestitve. Poleg samega koncerta, s katerim so poslušalci bili navdušeni, so člani kvinteta Aeternum, bili seznanjenji s poslanstvom Slovenske vojske na Kosovu, se družili z našimi vojaki, ob tem so si ogledali nekatere znamenitosti in zanimivosti nekdanje jugoslovanske pokrajine, med drugim so obiskali tudi znameniti srbski samostan Visoki Dečani.

Na Kosovu je sicer trenutno 250 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske, ki opravljajo različne naloge, to je že 40 kontingent, prav v teh dneh mineva 20 let vojaške prisotnosti na misiji na Kosovu, poveljnik 40. kontingenta, ki je na Kosovem od 25.10.2019, je podpolkovnik Peter Čuden, glavni podčastnik pa praporščak Dušan Utroša. Kvintet Aeternum je nastopil na dnevu SV leta 2015 na letališču v Murski Soboti, tokrat pa prvič v mednarodnem okolju, kjer deluje SV, kar bo fantom gotovo dolgo ostalo v lepem spominu. „Dejansko smo se s Kosova vrnili polni lepih vtisov, saj smo imeli čast preživeti dva lepa dneva z našimi – slovenskimi vojaki, ki so nas skrbno varovali in v slehernem trenutku bili na voljo, počutili smo se nadvse prijetno in varno, obenem pa smo dobili vpogled v delovanje vojske na misiji in ne bo odveč, če povem, kako zelo smo lahko ponosni na naše vojake, ki daleč od doma skrbijo za varnost in normalno življenje v precej nestabilni državi. Ob vsem tem moram povedati, da smo velikokrat premalo ponosni na našo lepo in kljub težavam precej urejeno domovino Slovenijo. Tako ob vrnitvi ni naključno v naših mislih začela odzvanjati pesem Ota Pestnerja, Ljubim te, Slovenija zelena. Doživeli smo edinstvene trenutke, vse od leta z vojaškim letalom in izvrstnim pilotom ter tehnikom, do častnega sprejema naših vojakov na Kosovu, skrbi vojakov za nas, ter ponosom in zadovoljstvom ob izvedenem koncertu. Ko smo jih s pesmijo popeljali v mislih do naše domovine, je malokdo ostal ravnodušen in orosile so oči tako vseh njih kot tudi nas. Tudi vodja baze italijanske narodnosti v mestu Peć nam je osebno čestital za izveden koncert. Največje zadovoljstvo je izrazil za to, da smo se uspeli organizirati in vzeti čas, prispeti do baze, s tem pa izkazali izredno spoštovanje do vseh njih v bazi kot tudi do domovine Slovenije. Naši fantje in dekleta so pravi vojaki, a z velikim srcem in Ljudje z veliko začetnico“, nam je po vrnitvi razlagal vodja Aeternuma, Andrej Tibaut, ki se je v imenu vseh pevcev zahvalil vsem vojakinjam in vojakom SV, predvsem praporščaku Dušanu Utruši (mimogrede sta Tibaut in Utroša iz iste občine, Črenšovci op.p.), ki je vse skupaj organiziral, koordiniral in jih skrbno gostil. Prap. Dušan Utroša, glavni podčastnik pa je dodal: „Še enkrat se članom Aeternuma iskreno zahvaljujem za izveden koncert in dvodnevni obisk pri nas. Slovenskemu kontingentu 40 v silah KFOR je bilo v čast in ponos.“

Zapeli so tudi v Visokih Dečanih

Ob gostovanju na Kosovu so člani Vokalnega kvinteta Aeternum, ki ima sedež v Trnju pri Črenšovcih v Prekmurju, imeli čast obiskati tudi samostan Visoki Dečani, ki ima izredno pomembno vlogo v zgodovini pravoslavne cerkve in je pod Unescovo zaščito. „Podarjena pa nam je bila tudi prilika zapeti v edinstveni in izredno akustični cerkvi, kjer smo iz srca in s ponosom zapeli prekmursko pesem“, nam je zaupal Andrej Tibaut.

Misija KVOR na Kosovu!

Zveza Nato je na Kosovu prisotna od januarja 1999. S svojo prisotnostjo podpira obsežne mednarodne napore za vzpostavitev miru in stabilnosti na Kosovu. Sile Kfor (Kosovo Force) pod vodstvom Nata so bile prvič razmeščene marca 1999, po 78-dnevni zavezniški zračni operaciji, katere namen je bil zaustaviti razvijajočo se humanitarno katastrofo. Natova operacija je bila izvedena po enoletnih spopadih v pokrajini in neuspešnih naporih mednarodne skupnosti, da bi konflikt zaustavila po diplomatski poti. Zavezniška podpora sil Kfor na Kosovu se izvaja na podlagi Resolucije Varnostnega sveta OZN št. 1244 in vojaškega tehničnega sporazuma med Natom ter vladama Zvezne republike Jugoslavije in Republike Srbije. Sprva je bila naloga Nata zaustaviti nasilje in grožnje jugoslovanskih in srbskih sil proti Kosovu, vzpostaviti varnost ter zagotoviti javni red in mir, podpreti mednarodna humanitarna prizadevanja ter podpreti prisotnost mednarodnih civilnih pripadnikov v pokrajini. Danes si sile Kfor še naprej prizadevajo zagotavljati in ohranjati varnost na Kosovu za vse državljane, ne glede na njihovo narodnostno poreklo.

Slovenska vojska je svoje pripadnike prvič napotila na Kosovo januarja 2000. Do leta 2007 so slovenske enote delovale v sestavi sil drugih vojsk, februarja 2007 pa je Slovenska vojska prvič v svoji zgodovini na mednarodno operacijo in misijo napotila enoto velikosti bataljona. Takrat je bataljon prvič prevzel lastno območje odgovornosti in poveljeval pripadnikom tuje vojske, članice zveze Nato. Sočasno je SV na Kosovo napotila še strokovnjake za civilno-vojaško sodelovanje in izvedla več projektov v okviru pomoči lokalnemu prebivalstvu, ki so bili na lokalni ravni odmevni. Naloge slovenskih vojakov na Kosovu vključujejo vzdrževanje varnega in stabilnega okolja, zagotavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem, izvajanje kontrole na komunikacijah in kontrolnih točkah, varovanje objektov posebnega pomena ter izvajanje projektov civilno-vojaškega sodelovanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: