Skip to content

Občina Dobrovnik z brezplačnim prenosom državnega premoženja…

Stražnica v Žitkovcih po skoraj treh desetletjih prošenj končno v lasti občine Dobrovnik

Za nekatere državne birokrate, zlasti ko gre za odročne kraje in občine, oddaljene iz Ljubljane, so malo mar vse prošnje za hitrejšo urejanje takšnih in drugačnih zadev. Tako je bilo tudi s stražnico nekdanje JLA v Žitkovcih, ob meji z Madžarsko, za katero se je že od osamosvojitve prizadevala občina Dobrovnik. In kot kaže se je Vlada RS po skoraj treh desetletjih odločila, da bo na občino Dobrovnik brezplačno prenesla državno lastništvo nekdanje stražnice v Žitkovcih, ki jo bodo v omenjeni dvojezični občini uporabljali za turistične, kulturne in medgeneracijske namene. V Dobrovniku so se odločitve vlade razveselili, čeprav so nanjo čakali skoraj 30 let. „Že od leta 1991 smo prosili za te objekte – takrat še KS Dobrovnik in od leta 1999-2000 občina Dobrovnik, ter jih končno dobili leta 2019 vendar v zelo slabem – propadajočem stanju. Seveda smo zadovoljni, vendar bo po ogledu in ocenitvi stanja šele možno govoriti kako bomo pristopili k sanaciji. Vstop na to območje je namreč bil prepovedano s strani dosedanjih podnajemnikov, pa čeprav je bila lastnik država“, nam je povedal dobrovniški župan Marjan Kardinar, a s grenkobo, kljub hvaležnosti Vladi RS, ugotavlja, da se je vse skupaj preveč vleklo, kajti stražnico so jim obljubljali že takoj po koncu vojne za Slovenijo, torej leta 1991. Vendar je takrat dogovor padel v vodo, stvari pa so se zapletle

Ker so v tem času objekti žal skoraj propadli, okolica pa je zapuščena in zarasla, bo sanacija in ureditev na novo zelo zahtevna, potrebno pa bo tudi kar precej sredstev. Nepremičnino bo občina uporabljala v razvojne namene, za kar ima pripravljen projekt Ureditev nekdanje stražnice Žitkovci. „Vendar pa bomo morali zaradi dolgega čakanja skupaj z ministrstvom najprej ugotoviti, kakšno je stanje objektov in ali so sploh še primerni za obnovo ali jih bo bolje porušiti. Za zdaj imamo rezerviranih le nekaj tisoč evrov za osnovno čiščenje oz. ureditev, saj nismo vedeli, kdaj bomo postali lastniki,“ je pojasnil Kardinar, ki bo kmalu podpisal pogodbo o brezplačnem prenosu nepremičnin, ki so v upravljanju Ministrstva za obrambo in v lasti Republike Slovenije, na občino Dobrovnik. Vlada je za podpis pogodbe pooblastila ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška.

Skladno z načrtom bo morala občina očistiti okolico in notranjost objekta, posekati drevje in podrast, odpeljati okoli 150 kubičnih metrov zelenega odpada in za okoli 20 kubičnih metrov kosovnih odpadkov ter položiti 500 metrov novega električnega in vodovodnega omrežja. Zgradila naj bi malo čistilno napravo, popravila streho in žlebe, inštalacije, uredila notranje prostore, okolico, dostopne poti ter postavila informativne table in ustrezno signalizacijo. Kot pravi Kardinar, občina bo zadevne nepremičnine uporabljala za turistične, kulturne in medgeneracijske namene.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: