Skip to content

Gruzijca bodo po prestani kazni izgnali!

Ker je tihotapil pet ilegalcev bo osem mesecev za zapahi v Sloveniji

Res je sicer, da so obtoženi na sodiščih pripravljeni storiti vse, da bi sodnike prepričali, kako ničesar niso krivi in jih je potrebno oprostiti vseh očitkov, toda tisto, kar so na Okrožnem sodišču v Murski Soboti poslušali prisotni na predobravnalnem naroku 38-letnemu Gruzijcu, ki je čez mejo tihotapil pet tujcev, enega celo v prtljažniku, je prestopilo vse meje. Vsega vajeni: sodnik, tožilka, odvetnik sodna tolmačka, zapisničarka… so tokrat najverjetneje ostali brez diha, saj takšno sprenevedanja in norčevanja niso pogosta. Najprej, da človek, ki živi v Evropski uniji ne razume niti enega jezika razen materinščino – gruzijščino, je bolj kot ne zelo dvomljivo, kajti, človek živi na Poljskem, iz Hrvaške v Slovenijo, kjer si je najel avtomobil, tihotapi ljudi, najbrž mora vsaj delno razumeti vsaj en svetovni jezik. Obsojeni Gruzijec, ker sodišče ni našlo prevajalca za njegov materinski jezik, ni hotel razumeti niti ruščino, ko ji je prevajalka skušala vse skupaj pojasniti. Po daljšem sprenevedanju in očitni ugotovitvi, da se vseeno ne sme norčevati iz odgovornih ljudi v Sloveniji, je nekoliko obrnil ploščo…

Kot rečeno se je na predobravnavnem naroku proti 38-letnemu Gochi Ramishiviliu zapletlo, ker na naroku ni bilo tolmača za gruzijščino. Kot je pojasnil sodnik Branko Palatin, sodišče v Sloveniji ni uspelo najti uradnega tolmača za ta jezik. Na naroku je zato sodelovala tolmačka za ruski jezik. Ramishivili je sicer povedal, da slabo razume ruščino. Palatina je zanimalo, ali morda govori poljski jezik, saj namreč Gruzijec živi v Krakovu. Obtoženec ne zna poljščine, je pa pristal, da mu dogajanje v sodni dvorani prevaja tolmačka za ruski jezik. Gruzijca je preganjala okrožna državna tožilka Manuela Frumen. V obtožnici mu je pripisala očitek, da je v Sloveniji najel avtomobil, s katerim je 20. septembra iz Hrvaške v Pomurje pretihotapil pet tujcev (po dva Iračana in Sirca, ter Somalca op.p.), od tega je enega tihotapil kar v prtljažniku Renaulta, ki ga je najel v Sloveniji. Slednji so mimogrede za prevoz morali plačati med 800 in 3000 evrov. Ko je slišal omenjene zneske se je obtoženi, ki je ob 20.9. v priporu, sami cinično smehljal. Za Gruzijca je tožilka, če bi priznal, zahtevala devet mesecev zapora, 900 evrov denarne kazni in izgon iz Slovenije za obdobje dveh let. Ko mu je tolmačka predstavila obtožbe proti njemu, se je Gruzijec sprenevedal, da ni bil na Hrvaškem, ampak v Mariboru in ni prestopal nobene meje in sploh ni vedel kje se nahaja. Vsekakor, ker je šel mimo mejnega prehoda. Na vprašanje sodnika, ali morda prizna krivdo, je odvrnil, da ne. Ko je Palatin naročil tolmački, naj mu prevede, da se bo predobravnavni narok s tem končal, in da bo proti njemu steklo običajno sojenje, se je Gruzijec strinjal, da se pogovori s svojim zagovornikom, odvetnikom Bojanom Misjo. Slednji je svojega varovanca pred koncem predobravnalnega naroka le uspel prepričati, da bi mu Ramishivili prisluhnil, saj bi v primeru priznanja krivde dobil milejšo kazen kot sicer, sploh pa bi vse skupaj bilo zanj bolj ugodno. Po kratkem prepričevanju in posvetu na hodniku in prihodu nazaj v razpravno dvorano je Gruzijec naposled izjavil, da si je premislil in da priznava krivdo. »Žal mi je, da sem se ukvarjal s tihotapljenjem; obljubim, da se s tem ne bom več nikoli ukvarjal,« se je po priznanju krivde pokesal Gocha Ramishivili.

Sodnik Palatin mu je nato na naroku za izrek kazenske sankcije prisodil nekoliko milejšo kazen, kot je predlagala tožilka, in sicer: osem mesecev zapora, 20 dnevnih zaslužkov oz. 533,20 evrov denarne kazni, in za eno leto je tujca izgnal iz Slovenije. Če v treh mesecih po pravnomočnosti ne bo plačal denarno kazen, bo moral za zapahi ostati deset dni dlje. Stroške kazenskega postopka in njegovega zagovornika, bodo poravnali iz državnega proračuna Republike Slovenije. Po naših podatki je sodba že pravnomočna, ker sta se stranki odpovedali pritožbi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: