Skip to content

Priznanja za dosežke na „Dobrotah slovenskih kmetij“

Kar 230 podeželskih žena in gostov na 26. srečanju Pomurskih kmetic v Sv. Jurij ob Ščavnici

V organizaciji KGZS – Zavod Murska Sobota, in s pomočjo, Društva podeželskih žena Sveti Jurij ob Ščavnici, Društva podeželskih žena Gornja Radgona, Društva kmečkih žena Apače in Društva kmečkih žena in deklet Kapela, je v Kulturnem in upravnem središču (KUS) v

Svetem Juriju ob Ščavnici in Gostišču pri Antonu v bližnji Jamni, potekalo letošnje, že 26. srečanje kmetic Pomurja, katerega se je udeležilo nad 230 podeželskih žensk in njihovih gostov. Srečanja, ki je namenjeno predvsem druženju, izmenjavi izkušenj in spoznavanje kmetic med seboj, ter izmenjavi mnenj in izobraževanju iz cele regije, so se letos udeležili tudi gostje, ki so pozdravili pomurske ženske, in sicer: Cvetko Zupančič, predsednik KGZS; Franc Režonja, direktor KGZS – zavod MS; Sašo Norčič, načelnik UE Gornja Radgona; Anton Slana, kmetijski svetovalec in župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici; Andrejka Krt, koordinatorka za dopolnilne dejavnosti pri KGZS; dr. Andrej Steyer, župan občine Apače; Danilo Rihtarič, direktor KZ Radgona in Marko Kraner, ravnatelj OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici.

Posebej odmevno in zanimivo je bilo strokovno predavanje dr. Majde Černič Istenič, profesorica na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, na temo: Kmečka družina med blaginjo in stisko. Kot je med drugim dejala ugledna predavateljica, vsekakor drži dejstvo, da je v sedanjem času res na kmetiji vsa potrebna mehanizacija, ki močno olajša delo, vendar pa ko na kmetiji pride do delovne nesreče pa je to velik problem. Kdo lahko nadomesti poškodovanega ali celo umrlega člana družine. Nastane praznina, ki močno poseže v normalno delovanje kmetije. Problem je zaposlitev na kmetiji, saj ni moč najti zanesljivega človeka, ker je delo od jutra do večera (živali) in vse dni v letu…

Na prijetnem srečanju, ki ga je povezovala kmetijska svetovalka Metka Marinič, so pripravili tudi pester kulturni program. Tako so si prisotni najprej ogledali film Kilovati za vaško skupnost, ki je bil posnet v petdesetih letih prejšnjega stoletja v okolici Svetega Jurija ob Ščavnici. Nekateri starejši so se spomnili kako je bilo nekoč, drugi pa si skoraj niso vedeli predstavljati življenja brez elektrike. Ob spremljanju filma pa so vsi v dvorani bili zelo navdušeni. Da so pogovori med dedki, babicami in vnuki vedno zanimivi, saj si običajno dedki in babice vzamejo več časa za vnuke, kot ga imajo v sedanjem času prezaposleni starši, se je pokazalo tudi tokrat, so so na oder stopili dedek, humorist Samo Tuš – Korl in njegovi vnukinji Marina in Katarina Štuhec, učenki OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici. Seveda ni šlo niti brez Ljudskih pevk iz Apač, s pevovodjo Vilijem, za katere lahko povemo, da so zaščitni znak tovrstnih srečanj pomurskih kmetic. Vse pevke so namreč članice Društva kmečkih žena in deklet Apače, in kot takšne so prvič na srečanju nastopile že pred 26. leti in od takrat aktivno nastopajo, snemajo in izdajajo, vsako leto pripravijo tudi svoj koncert ipd. Kulturni utrip srečanja so začinili nadvse zanimivi muzikanti, ki nastopajo kar bosi, in njihovo ime je Bos.si. Kot sami zase pravijo: Bos.si smo radi bosi pa radi si igramo, te pa pač bosi špilamo. Smo ena od treh sekcij Glasbenega društva „Malo polek, malo mimo“. Skupina Bos.si je tudi navdušila, ne le ker so nastopili bosi, temveč tudi z besedili svojih pesmi v prleščini, ter s svojimi nekoliko nenavadnimi instrumenti.

In, kot vsako leto so tudi na tokratnem srečanju s knjigo, ki jo je prispeval Kmečki glas obdarili svoje članice, ki so v lanskem letu (2019) dosegli posebne dosežke. Pomurska pokrajina se namreč lahko pohvali z bogato kulinarično tradicijo. Kmetije izdelujejo vedno bolj kakovostne izdelke. Da je to res, vsako leto dobijo potrditev na mednarodni razstavi „Dobrote slovenskih kmetij“ na Ptuju. Da ima razstava res neko veljavo pove podatek, da je v letu 2019 bilo skupno prijavljenih kar 1.096 izdelkov in pridelkov, od česa 96 iz Pomurja, ki so skoraj vsa dobila priznanja. „Izdelek, ki trikrat zapovrstjo dobi zlato priznanje, dobi tretje leto Znak kakovosti. V lanskem letu je znak kakovosti prejelo 13 kmetij iz Pomurja, in sicer za 17 izdelkov“, nam je razložila Metka Marinič.

Tako so tokrat Franc Režonja, direktor soboškega zavoda KGZS in domači župan Anton Slana, podelila 17 priznanj – znakov kakovosti, trinajstim kmetijam iz Pomurja, ki so jih prejeli: Kmetija Šarkanj iz Nuskove (za Bučno olje), Greta Ferencek iz Vučje gomile (bučke v kisu in hude zvončke v kisu), Kmetija Vitez iz Tešanovcev (sončnično olje), Kmetija Küčan iz Tešanovcev (vložene čebule), Kmetija Košar iz Stročje vasi (bučno olje), Vinogradništvo Horn iz Borecev (kutinovo žganje in žganje iz tropin grozdja traminec), Elizabeta Kosi iz Ključarovcev (navadni rogljički), Marica Legen iz Bunčanov (rženi kruh in meso iz tunke v zaseki), Anka Alt iz Pristave (bučkina omaka s čilijem in bučke v kisu), Marija Muca Kiraly iz Čentibe (marelični džem), Irena Kralj Ajlec iz Murščaka (domači rženi kruh), Andreja Plohl iz Grabonoša (mešani kruh) in Kmetija Fleisinger iz Spodnjih Ivanjcev za vino sauvignon. Nagrade za posebne dosežke v letu 2019 so prejele: Brigita Petek iz Lešan (mlada kmetica leta), Marija Rožman iz Terbegovcev (zmagovalka lanskega državnega tekmovanja v vožnji s traktorjem in prikolico – ženske nad 50 let), Dragica Himelrajh iz Seliščev (drugo mesto na lanskem državnem tekmovanju v vožnji s traktorjem in prikolico – ženske do 50 let) in Dominika Ros iz Vučje vasi (Bronasto priznanje TZS za kulinarični spominek – bučni namaz).

Kakorkoli že, 26. srečanje pomurskih kmetic je zelo dobro uspelo. Prisotne kmetice so bile navdušene, preživele so lep dan, ki jim je napolnil dušo in srce. In tako bo do naslednjega, 27. srečanja, ki bo prihodnje leto na območju Ljutomera, najverjetneje v Biotermah Mala Nedelja ali Termah Banovci.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: